Ciorba în miniaturi (adică în proverbe)

Autori: Cristian CETĂȚEANU / Florin CETĂȚEANU

Fiindcă astăzi, 23 septembrie, este „Ziua Națională a Ciorbei”, vă propunem un foarte scurt text despre zeama noastră cea de toate zilele – zeama cu nume turcesc (çorba).

Din vorbă trecem la ciorbă” adică „vorbim și apoi facem”.

Presupunem că toată lumea știe vorba: „Găina bătrână face ciorba bună”.

Dar atenție la numărul chefilor, fiindcă „Cu două bucătărese iese ciorba prea sărată sau nesărată”.

Așa că „Cine s-a fript cu ciorbă, suflă și-n iaurt.

Dar „Dacă te frigi, măcar să te frigi cu o ciorbă bună”. Și asta fiindcă nu vrem „Ciorbă lungă, să ne-ajungă”. Căci „ciorba încălzită” nu mai are valoare. Iar „Ciorba încălzită mult strică la stomac”.

În final, mare atenție: „Nu vă amestecați în ciorba cuiva”, dar nici să „Nu-i puneți pe toți într-o ciorbă”.

P.S. O întrebare pentru chefii noii bucătării românești (reinterpretate): Ce înseamnă „ciorbă a la grec”?

Răspunsul corect? Dacă „Ne dați să ne iasă măcar de-o ciorbă” (na, că am ajuns și la argoul contemporan), vi-l spunem!

– Ce înseamnă ciorbă a la grec?

– Adică fără bon fiscal!…

 

Surse fotografii:

Foto copertă  https://utopiabalcanica.net/2023/08/10/20-de-muste-in-20-de-ciorbe/

Foto 1  https://www.mangalianews.ro/2015/07/08/la-ordinea-zilei/

Lasati un raspuns

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>