Istoria din ceașca de cafea… de cafea „marghiloman” (Partea a IV-a)

Autori: Cristian CETĂȚEANU / Florin CETĂȚEANU

O cafea „à la Banditul de la Interne”

Un proces legat de cafea (sau mai bine zis de numele cafelei) a zguduit de râs, în anul 1912, Regatul României. Sau cel puțin pe cititorii anumitor gazete de orientare liberală.

În data de 14 aprilie 1912, mai multe gazete au publicat articole referitoare la un proces inedit. Vă prezentăm articolul din gazeta liberală „Viitorul”:

„Focșani, 11 Aprilie.—Astăzi a venit înaintea Secției a II-a a tribunalului Putna procesul intentat de d. polițai al orașului d-lui G. G. Ghindar, proprietar din Focșani, pe motivul că acesta din urmă ar fi insultat, într’un local public, pe fostul ministru de interne Al. Marghiloman, de față fiind și d. Paul Demetrescu, polițaiul orașului.

Cazul stă astfel: Acum cîteva săptămîni, d-l G. Ghindar, aflîndu-se la cazinul «Napoleon», a cerut să i se servească o cafea à la Banditul de la Interne. D. polițai Paul Demetrescu, care se afla de față, a luat cuvintele d-lui Ghindar ca o insultă la adresa ministrului de interne, pe atunci d. Al. Marghiloman, și a deschis acțiune publică, chemînd în judecată pe d. Ghindar sub acuzarea de insultă adusă d-lui Ministru de Interne.

Procesul a venit azi în fața tribunalului Putna, Secția II-a, acțiunea fiind susținută de d. procuror Chivu.

D. Ghindar s’a prezentat asistat de d-nii avocați N. Chirculescu, Ștefan Graur şi Mámigonian, care au prezentat tribunalului o întreagă colecție de ziare în frunte cu revista umoristică «Furnica», unde d-l Al. Marghiloman, fostul ministru de interne, era numit «Banditul de la Interne». În baza acestora, d-nii avocați au cerut respingerea acțiunii ca nefondată.

D. procuror Chivu a cerut amînarea procesului din cauza lipsei de martori, spunînd că datoria d-sale, ca auxiliar al parchetului, este de a da curs acțiunii contra d-lui Ghindar pentru insulta adusă d-lui ministru Marghiloman. D-sa face apoi următoarea judicioasă comparație: precum regele Ungariei nu poate fi insultat într’o altă țară, tot astfel nici d. Ghindar nu avea dreptul să comande o cafea a la Banditul dela interne, căci desigur, făcea aluzie la d-l Marghiloman (?!)…

După frumoasa și spirituala apărare a d-lui avocat Chirculescu, Tribunalul hotărăște:

Amînă procesul pentru a fi citat și d. Al. Marghiloman, ca să răspundă dacă i se mai zice și Banditul de la interne, precum și dacă se constituie parte civilă.

Acestea sunt, în mică măsură, amănuntele acestui proces cu adevărat «original», care face deliciul lumii din localitate, și pe temeiul căruia Focșănenii fac un haz enorm.”1]

Cinci luni mai târziu citim în ziarul „Adevărul”:

„Ex-polițaiul a cerut închiderea dosarului, substitutul de procuror nu se lasă însă nici mort pînă n’o lămuri chestia cu „cafeaua à la Banditul de la Interne”!! D’aia s’a pus termen la 6 Septembrie şi apoi la 3 Decembrie, ca să fie citat d. Marghiloman, ca să spună dacă dumnealui vede în „cafeaua à la Banditul de la Interne” o aluzie la d-sa!”2]

Verdictul procesului îl aflăm în „Viitorul”:

„Procesul acesta a venit azi pentru a treia oară în faţa tribunalului. D-l Ghindaru a fost apărat de d-nii avocaţi Ștefan Graur și Mámigonian. După o scurtă dezbatere, în urma spiritualei pledoarii a d-lui Ștefan Graur, tribunalul a achitat pe inculpat, încheind acțiunea.

*

De notat faptul că deși rîndul trecut procesul a fost amînat pentru a se face și citarea d-lui Marghiloman, care avea să răspundă personal dacă i se mai zice și Banditul de la Interne, totuși d-sa n’a fost prezent la judecarea procesului. Procesul acesta care se tărăgănează de atîta vreme a provocat mare haz și a produs multe ironii în lumea politică de la noi.”3]

Peste trei zile/numere, aflăm și o concluzie (ipotetică) a acestui proces sui-generis:

„Tribunalul de Putna a achitat pe cetățeanul care, pe vremea cînd d. Marghiloman era ministru de interne, ceruse odată unui chelner în loc de „un marghiloman” o cafea à la Banditul de la Interne!

Jurisprudența: Marghilomanul pe viitor se poate numi: Banditul de la Justiție!”4]

Cât despre valurile pe care le-a făcut procesul, acestea nu se domoliseră nici după 2 ani:

„În timpul alegerilor din 1911, un cetățean din Focșani a cerut, într’o seară, la o cafenea, în loc de un „marghiloman”, un „bandit de la interne”. Atît a fost de ajuns pentru ca toată furia administrativă să se năpustească în contra acelui cetățean care cutezase să facă o glumă nevinovată. Și, din ordinul expres al d-lui Marghiloman, incidentul nu s’a terminat decît în fata justiției, spre veselia tuturor celor care au fost de față la acel proces.

Cînd mă gîndesc că acel cetățean din Focșani a stat pe banca acuzaților pentru că și-a permis să adreseze unei cafele negre cu rom un calificativ care se cuvenea numai d-lui Marghiloman, în vreme ce d. Filipescu [Nicolae – fruntaș al partidului conservator – n.n.]  se plimbă liber după necuviințele cu care onorează de cîteva zile pe miniștrii țării, chiar în parlament, — nu mă pot opri de-a exclama: da, d. Marghiloman este un om foarte blînd.”5]

 

Bibliografie:

1]  Viitorul – anul 5, nr. 1500-2, sâmbătă 14 aprilie 1912 – pag. 3

2]  Adeverul – anul 25, nr. 8263, miercuri 12 septembrie 2012 – pag. 1

3]  Viitorul – anul 6, nr. 1746, duminică 16 decembrie 1912 – pag. 2

4]  Viitorul – anul 6, nr. 1749, miercuri 19 decembrie 1912 – pag. 1

5]  Românul – anul 44, nr. 43, vineri 13 iunie 1914 – pag. 1

Sursă fotografie:

Foto copertă: Revista Furnica – anul 10, nr. 44, joi 3 iulie 1914 – pag. 1

Lasati un raspuns

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>