O inedită paralelă vin / cafea

Autori: Cristian CETĂȚEANU / Florin CETĂȚEANU

S-au făcut nenumărate comparații între vin și cafea. În cele ce urmează vă vom prezenta o paralelă între cele două băuturi așa cum nu ați mai întâlnit (nu vom vorbi despre arome comune, terroir etc.), paralelă care, în opinia noastră, este cât se poate de corectă și care, în anumite cazuri, s-ar putea să vă aducă și zâmbetul pe buze.

N.B. Nu vom da explicații mai ample la fiecare corespondență pe care am găsit-o pentru a nu plictisi cititorul!

Deci, să începem:

1) Ambele băuturi au fost / sunt demonizate de anumite religii…

De exemplu, despre vin, Coranul spune: „Diavolul (Șeitan) vrea să iște printre voi vrăjmășie și ură prin vin și jocuri de noroc.” (Coranul, Sura Al-Mâ’idah, 5:91)

În schimb, creștinii erau convinși că băutura numită cafea este o băutură a diavolului și o numeau „invenția amară al lui Satana”. Ei credeau că, din moment ce musulmanii nu aveau voie să bea vin, băutura sfântă a creștinilor, diavolul i-a pedepsit să bea cafea, care este neagră precum el însuși.

2) …și ambele băuturi au fost lăudate de aceleași religii

Poetul persan Omar Khayyam (sec. XI) spunea în catrenul „Vinul eliberator”:

„O, vinul mă inundă în marea lui lumină!

Se risipește ceața ce-a fost sau ce-o să vină.”

Iar Papa Clement al VIII-lea spunea despre cafea, în anul 1605 (anul aproximativ în care această băutură a ajuns la porțile Europei occidentale): „băutura aceasta Satanică este atât de delicioasă încât ar fi păcat să lăsăm doar necredincioșiolor exclusivitatea”.

În Fotografia 1 îl vedeți pe papa Clement al VIII-lea, iar în Fotografia 2 îl vedeți pe același papă, după ce a binecuvântat cafeaua.

Foto 1 – Papa Clement al VIII-lea

Foto 2 – Papa Clement al VIII-lea cu o modernă ceașcă de cafea în mână

3) Ambele băuturi trebuie să fie însoțite de apă atunci când le beți

Cafeaua și alcoolul (vinul, tăria) conțin compuși diuretici care vor face ca apa din corpul uman să fie eliminată mai rapid. Așadar, dacă se bea cafea sau alcool, trebuie băută și apă!

4) Corespondența „Oxigenarea vinului în pahar / Spargerea cremei cafelei cu lingurița”

Oxigenare = lăsarea vinului să respire pentru o perioadă de timp, pentru a îi pune în valoare aroma, tonurile și textura

Spargerea cremei cafelei (cu ajutorul linguriței) = eliberarea aromelor, care provin de la componentele volatile a cafelei

5) Corespondența „Alcool (la vin) / Cofeină (la cafea)”

alcool [At: PONI, CH. 11 / V: (înv) ~cohol / P: ~co-ol / Pl: ~i sm, ~uri sn / E: fr alcool] 2  sn (Șîs ~ etilic) Lichid incolor, inflamabil, cu miros și gust specific, obținut prin fermentarea zaharurilor din cereale, fructe etc. sau pe cale sintetică și folosit la prepararea băuturilor spirtoase, ca dezinfectant, combustibil, dizolvant.

(cf. Micul dicționar academic, ediția a II-a, 2010)

COFEÍNĂ s. f. Alcaloid extras din boabe de cafea, din frunze de ceai, nuci de cola etc., utilizat în medicină ca tonic al sistemului nervos central, cardiac, în industria alimentară etc. [Var.: cafeínă s. f.] – Din germ. Koffein.

(cf. DEX 2009)

6) Corespondența „Vin fără alcool / Cafea fără cofeină”

Vin fără alcool – are un conținut de alcool mai mic de 0,5 %, ceea ce, din punct de vedere juridic, se încadrează în categoria de băuturi nealcoolice.

(cf. Normelor metodologice de aplicare a Legii viei și vinului în sistemul organizării comune a pieței vitivinicole nr. 164/2015 – art. 49 (3) l) ii))

Cafea decafeinizată – în cazul în care conținutul de cafeină este sub 0,1%, raportat la substanța uscată.

(cf. HG 106/2002 – Anexa 1a) – 15.b))

7) Corespondența „Cupaj (la vin) / Blend (la cafea)”

Cupaj = Cunoscut și ca « egalizarea vinurilor », reprezintă combinarea a două sau mai multor vinuri sau musturi, cu scopul uniformizării parametrilor alcool, aciditate, profil aromatic etc.

Blend – este un amestec de mai multe cafele: de origini, varietăți și sortimente diferite, creat din dorința de a obține un gust echilibrat, constant și mai complex decât originile componente luate separat.

8) Corespondența „Astringență (la vin) / Aciditate (la cafea)”

Astringență = senzație de asprime resimțită în gură (interiorul obrajilor), provocată de tanin.

Aciditatea este percepută ca o ușoară asprime plăcută în partea din față a gurii, o senzație de amorțire pe vârful limbii sau uscăciune în partea din spate a palatului și/sau sub marginile limbii.

O astringență / aciditate prea mare sau prea mică la vin / cafea face ca acesta / aceasta să fie dezechilibrat / dezechilibrată sau să fie plat / plată.

9) Corespondența „Vin de Lumea Veche / Cafea la ibric – Espresso”

„„Lumea veche” a vinului o reprezintă țările europene cu tradiție, cum sunt Franța sau Germania. În această „lume veche” se făceau și continuă să se facă vinuri într-un stil anume, obținându-se ceea ce noi numim vinuri grele.” (Albertus Van Der Merwe – Crama TOHANI)

În general, vinurile de Lumea veche au corp.

Cafeaua la ibric este metoda tradițională de preparare a cafelei, veche de 1000 de ani, iar espresso are o istorie de aproximativ 135 de ani. Cafeaua la ibric și espresso preparate corect au corp.

10) Corespondența „Vin de Lumea Nouă / Cafea la filtru”

Vinurile de Lumea Nouă provin din țări care au fost colonii, ce se află într-un climat mai cald și au arome fructate puternice. Te izbesc de la început cu mirosul și gustul lor, mult mai direct decât în cazul vinurilor de Lume Veche, dar finalul, în general, este scurt.

Cafeaua la filtru este o cafea fără corp (din cauza filtrului prin care trece apa), dar care prezintă o explozie de arome florale sau fructate. Finalul, de asemenea, este scurt. Modul de preparare a cafelei este, de asemenea, modern.

Printre metodele de preparare a cafelei la filtru amintim V60 și Chemex.

11) Corespondența „Vin fortifiat / Caffè Coretto – Carajillo”

Vin fortifiat: Vin căruia i s-a adăugat o băutură alcoolică distilată, de obicei brandy sau alt alcool distilat din struguri.

Caffè Coretto: băutură de origine italiană, este preparată dintr-un shot de espresso și un shot de distilat, de obicei Grappa și, uneori, Sambucca sau Brandy.

Aceasta este comandată ca „un caffè coretto alla grappa”, „un caffè coretto alla sambuca” sau „un caffè coretto al cognac”, în funcție de tipul de distilat dorit.

Carajillo este o băutură spaniolă în care cafeaua este amestecată cu rom sau brandy. Ea datează din timpul ocupației spaniole în Cuba. Trupele spaniole amestecau cafeaua cu rom pentru a le da, în lupte, curaj sau „coraje” în spaniolă, mai târziu „corajillo” sau „carajillo”.

12) Corespondența „Vin aromatizat / Cafea cu cardamom (hell)”

Vin aromatizat:  este băutura care a fost supusă aromatizării cu ierburi aromatice și/sau mirodenii și/sau substanțe aromatizante alimentare.

Foto 3 – Vin aromatizat – Pelin

CARDAMÓM s. m., s. n. 1. S. m. Plantă tropicală ale cărei semințe au gust piperat (Elettaria cardamomum) – Din fr. cardamome.

Foto 4 – Cafea cu caradamom

13) Corespondența „Vin botezat / Americano”

VIN BOTEZÁT Vin care este diluat cu apă; falsificat, subțiat. – V. boteza. (cf. DEX 2009)

Americano: espresso cu o cantitate mare de apă caldă adăugată (120 – 150 ml apă).

Foto 5 – Americano

Și acum, un citat dintr-un binecunoscut connoisseur autohton al  vinurilor și cafelelor:

Laptele pentru cafea este precum sifonul pentru vin.”

Dacă nu ați recunoscut personajul, vă informăm că este unul dintre cei doi autori ai articolului de față, și anume Cristian Cetățeanu.

Pornid de la acest mare adevăr, putem continua paralela noastră.

14) Corespondența „Șpriț / Latte – Cappuccino – Flat white – Cortado – Espresso macchiato”

ȘPRIȚ1, șprițuri, s. n. Băutură obținută din vin cu sifon sau cu apă minerală; o anumită cantitate din această băutură. – Din germ. Spritzer. (cf. DEX 2009)

Despre șpriț, Dan BALABAN (Crama DAVINO) spunea:

„Că se bea vin alb, sec și se pune apă, nu este chiar un capăt de țară. Amestecul vinului roșu cu apa este o problemă. Șprițul se pretează pentru vinurile albe și seci, mai ieftine, din segmentul entry-level. Cred că este mai bine să se bea șpriț, decât bere“.

Iar Păstorel TEODOREANU, în „Sifonul” (Ziarul „Vremea” – 1943):

„Avem noi vinuri pe care să le putem bea pure? Dacă nu le-am drege cu puțin sifon nu s-ar putea bea![…] [sifonul] e inamicul nr. 1 al podgoriei noastre. De origine etnică necunoscută, inestetic și subversiv, guițând și grohăind porcin, nu s-a mulțumit să profaneze zâmnicul și crama prin oribila mezalianță denumită șpriț, dar de la cârciuma periferică, unde stăpânește în dictator, a izbutit să se insinueze până în restaurantul de lux și la simandicoasele banchete. E prea mult!”

Latte, cappuccino, flat white, cortado sunt băuturi care conțin rapoarte diferite de espresso, lapte și cremă de lapte (crema de lapte este echivalentul bulelor de CO2 din sifon J).

15) Corespondența „Șpriț de vară / Latte”

Șpriț de vară – 1/4 vin alb + 3/4 sifon (vin cu cea mai mare cantitate de sifon)

Latte – 1/8 espresso + 6/8 lapte + 1/8 cremă lapte

16) Corespondența „Șpriț de iarnă / Cortado”

Șpriț de iarnă – 3/4 vin roșu + 1/4 sifon (vin cu cea mai mică cantitate de sifon)

Cortado – 2/6 espresso + 3/6 lapte + 1/6 cremă lapte

17) Corespondența „Șpriț de vară cu gheață / Cold brew latte”

Cold brew este cafeaua preparată cu apă rece. Infuzia lentă, la rece, favorizează extragerea din cafea a aromelor plăcute și lasă în urmă componentele care dau gustul de acru sau amar. Cafeaua infuzată la rece este foarte echilibrată, și chiar dulce la gust, perfectă pentru băturile cu gheață.

Cold brew latte – 1/2 cold brew, 1/2 lapte integral (grăsime 3,5%) rece, 2-3 cuburi de gheață.

18) Corespondența „Carcalete / Very Vanilla Latte – Caramelatte”

CARCALÉTE s. n. Băutură preparată din vin, sirop și sifon. – Et. nec. (cf. DEX 2009)

CARCALÉTE – rețeta clasică: 70% vin + 20% sirop + 10% sifon

Very Vanilla Latte – espresso + cremă lapte + sirop de vanilie

Caramel Latte – 2 espresso + 236 ml lapte + 30 ml sirop de caramel

Și acum o mică digresiune. Dacă aplicăm logica matematică unor versuri ale băieților de la Sarmalele reci:

Dragostea, e un spriț de vară

 Din viță amară și-un pic sirop…

înseamnă că

Dragostea = șpriț de vară + sirop

Dacă ținem cont de definițiile anterioare:

șpriț de vară = vin + sifon

rezultă că

Dragostea = vin + sifon + sirop

Dar:

vin + sifon + sirop = carcaléte

rezultă că:

Dragostea = carcaléte

Adică, dacă erau scrise prescurtat, fără „inflexiuni poetice”, cele două versuri ar fi arătat astfel:

Dragostea, e un carcaléte…”

Se observă că doar stăpânind temeinic teoria vinulului și a șprițului vă puteți de seama despre „ce a vrut să spună poetul în această poezie (mă rog, în cele două versuri anterioare).

Gata cu digresiunea, să revenim la subiectul nostru.

19) Corespondența „Cola în vin / Zahăr în cafea”

„Sunt celebre câteva cazuri în care oameni cu foarte mulți bani au comandat vinuri consacrate, de câteva mii de euro, pe care apoi le-au „botezat” cu cola: „Este ca și cum ai cumpăra un tablou de arta și apoi, te-ai distra pe el cu carioca.” ” (Laurențiu ACHIM)

Zahărul în cafea este o necesitate atunci când cafeaua este de slabă calitate, atunci când tebuie să facă băubil lichidul aflat în ceașcă. Dacă însă în ceașcă se află o cafea bună, e foarte posibil să se rateze o experiență plăcută, memorabilă, pentru că zahărul aduce orice cafea la un numitor comun, privând-o de personalitate.

Foto 6 – Cafea cu zahăr

Acestea fiind spuse, am încheiat paralela vin / cafea, fără să aducem multe argumente, lăsând cititorului plăcerea de a le găsi.

 

Bibliografie:

Lasati un raspuns

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>