Autori: Cristian CETĂȚEANU / Florin CETĂȚEANU
Cu ceva timp în urmă, mișunând prin București, am intrat într-o cafenea despre care primisem referințe cât se poate de OK – de la un necunoscător în ale cafelei.
Prima mea impresie a fost bună: espressor în spatele tejghelei, rafturi cu cărți, desene înrămate pe pereți; într-un cuvânt, un loc care te îmbia să rămâi și să savurezi o cafea.
După ce am studiat toate tipurile de cafea existente, modurile de preparare, prețurile, am ales în final o cafea: nici cea mai scumpă, dar nici cea mai ieftină. Oricum, destul de piperat prețul.
Fabricarea licorii a durat ceva, deoarece timpul de extracție a fost mult mai mare decât cel pentru un espresso italian. Dar și cantitatea de lichid era mai mare.
După ce am primit un pahar (din sticlă, nu vă gândiți cumva că din carton) care conținea rezultatul muncii îndelungate a espressorului și l-am gustat, barista (care este și co-stăpânul cafenelei) m-a întrebat clipind vesel din ochi:
„- Ai băut o cafea mai bună ca asta?”
Întrebarea, să vă spun drept, m-a lăsat mască. Ei bine, am băut cafele care mie mi-au plăcut mai mult decât cea pe care o aveam în față. Dar parcă nu-mi venea să îi răspund că DA, am băut cafele care pe mine m-au satisfăcut mult mai mult decât cea pe care o sorbeam în momentul respectiv. L-aș fi dezamăgit și nici n-aș mai fi putut intra altă dată în acea cafenea – unde, fie vorba între noi, urma să mă întâlnesc peste câteva zile cu o persoană distinsă.
Așa că am bâiguit un:
„- Este foarte bună cafeaua”
(ceea ce, din punctul meu de vedere, nu era chiar un neadevăr) și m-am cufundat, cu capul între urechi, într-o tăcere asurzitoare.
Asurzitoare fiindcă au început să îmi vină în minte tot felul de citate latinești și proverbe românești referitoare la „bunăciunea” din pahar. Mă rog, „bunăciune” înseamnă cu totul altceva, dar luați-o ca pe o licență poetică.
Primul lucru la care m-am gândit a fost:
„De gustibus non (est) disputandum.” (Gusturile nu se discută).
Înțelepciunea populară spune că
„Din neștiință, niciodată putem cunoaște îndată ceea-ce e mai bun, până nu încercăm, dar și după încercare cele mai multe ne înșală”.
Cu mâna pe inimă pot afirma că nu există „cea mai bună cafea”, după cum nu există nici „cel mai bun vin”.
De exemplu, unuia îi place vinul roșu sec, altuia îi place șprițul și altuia îi place vinul alb dulce. Care dintre cei trei are dreptate? Fiecare are dreptate în felul lui.
Căci, pornind de la:
„Nu-i frumos ce-i frumos, da-i frumos ce-mi place mie”
putem extrapola la:
„Nu-i bun ce-i bun, da-i bun ce-mi place mie.”
Pe mine personal poți să încerci să mă convingi cât vrei că cel mai bun vin este cel dulce, că eu tot la părerile mele voi rămâne.
Totuși,
„E mai bună câteodată gurița preotesei decât a împărătesei.”
Satisfacția unei persoane diferă de la un anotimp la altul, de la o stare de spirit la alta.
Dacă mă refer la cafea / vin, iarna aș bea oricând un marghiloman / vin roșu corpolent, pe când în arșița verii prefer un cold brew / șpriț.
Un anumit tip de prăjire și măcinătură sunt bune pentru cafeaua la ibric a marghilomanului și un alt tip de prăjire și măcinătură sunt bune pentru cold brew.
Alt exemplu: unii preferă cafeaua cu note vesele, florale, iar alții pe cea cu note grele. Unii preferă cafeaua cu aciditate puternică, alții pe cea cu aciditate mai scăzută.
Dacă gusturile ar fi unice, ar exista în magazine un singur tip de cafea / vin. Dar, din fericire, fiecare dintre noi este unic, ceea ce conduce la o multitudine de gusturi – și de aici la o multitudine de tipuri de cafea / vin în magazinele de specialitate.
Așa că, dacă mă întrebați care este cea mai bună cafea / cel mai bun vin de pe piață, vă voi răspunde: NU ȘTIU! V-aș putea spune doar care este cafeaua / vinul care m-ar satisface cel mai bine în momentul respectiv.
Ca să nu mai spun că
„vinul (singurul) pe care îl găsești în frigider este cel care se asociază cel mai bine cu orice mâncare pe care o pui pe masă”.
În final,
„Nu critica pe cel ce-a scris, ci mai bine fă și tu ceva mai bun decât acela ce a scris”.
P.S. Fotografia din titlu nu are nici o legătură cu întâmplarea de mai sus.
Recent Comments