Autori: Cristian CETĂȚEANU / Florin CETĂȚEANU
Vinurile Știrbey s-au bucurat de o reclamă serioasă în perioada premergătoare intrării Regatului României în Primul Război Mondial. În cele ce urmează vă vom prezenta un număr de 18 caricaturi / reclame, publicate în revista umoristică săptămânală „Furnica”, revistă înființată de George Ranetti și N.D. Țăranu. Protagoniștii acestor reclame sunt, pe lângă Vinurile Știrbei, o tripletă de binecunoscuți iubitori și preamăritori ai vinului din perioada respectivă, și anume: Iancu Brezeanu, actor la teatrul național (autor al cărții „Amintiri… vinurile mele” și cel care dădea viață „cetățeanului turmentat” pe scena naționalului bucureștean), Dimitrie Moruzzi (prefect al poliției Bucureștiului) – căruia i se spunea Kneazul și Iancu Brătescu, poreclit Nenea Iancu Decalitru, fost ajutor de primar pe vremea lui Pake Protopopescu. (O întâmplare care îi leagă pe Iancu Brezeanu și pe Kneazul Moruzzi o puteți citi aici).
Reclamele la vinurile Știrbey din revista „Furnica” ni se par mult mai reușite și mai insppirate decât mare parte din reclamele din ziua de astăzi făcute vinurilor autohtone. În caricaturile / reclamele de mai jos, personajul care pare să fie cu ochii bulbucați (dar, de fapt, par astfel din cauza lentilelor pentru astigmatism pe care le purta pe nas) este Iancu Brezeanu. Personajul îmbrăcat în haine militare este Kneazul Moruzzi iar cel cu mustață și barbă albă, îmbrăcat în redingotă, este Iancu Brătescu. Dar personajul principal este Vinul Știrbey.
Autorii caricaturilor / reclamelor sunt Ary Murnu și Francisc Șirato. Ei se folosesc, printre altele, de sărbătorile laice sau religioase, precum și de jocurile de cuvinte pentru a crea reclamele la Vinul Știrbey. De exmplu:
6 ianuarie – Boboteaza – ziua în care se deschid Cerurile. Kneazul Moruzzi îi toarnă vin pe gât lui Iancu Brezeanu:
„- Mulțumescu-ți ție, Kneazule, că trăii să văd și anu-ăsta deschiderea Cerului… gurei mele !”
24 ianuarie – unirea Principatelor Române: Kneazul Moruzzi și Iancu Brezeanu ciocnesc câte un pahar cu vin și parodiază versurile „Horei Unirii”:
„- Hai la Milcov cu grăbire
Să’l sorbim dintr’o ‘nghițire.
– Ba la Știrbey, Kneaze dragă,
Să’i sorbim pivnița’ntregă !”
1 martie – Mărțișorul. Avem mărțișoare cu diverși oameni politici ai vremii și faptele pentru care erau ei cunoscuți la momentul respectiv (de exemplu Vintilă Brătianu și nou înființata Societate de Tramvaie București – STB). În centru, mărțișor cu Iancu Brătescu, Kneazul Moruzzi și Iancu Brezeanu, pe care îi leagă împrună sticla de Vin Știrbey.
1 aprilie – ziua păcălelii – Kneazul Moruzzi, Iancu Brezeanu și Iancu Brătescu poartă pancarte pe care scrie: „Cel mai prost vin este Vinul Știrbey. Nimeni să nu mai bea… ca sa’l pot bea eu tot.”
„Păcăleală de 1 Aprilie”
Săptămâna patimilor și campania de la Gallipoli din Primul Război Mondial (1915-1916), pentru cucerirea strâmtorii Dardanelelor: Iancu Brezeanu se prezintă în fața președintelui Franței – Poincaré, a țarului Rusiei Nicolae al II-lea și al regelui George al V-lea al Marii Britanii.
„- Ce vrei, Latinule ?
– Luminați Împărați, am citit în ziare că v’ați pus cu serviciul pe strâmtoarea Dardanelelor ca s’o desfundați. Și d’aia am venit. Fie-vă milă, că tare pătimesc: desfundați-mi și mie strâmtoarea… gâtului; nu’ș ce dracu am că de două ceasuri n’am mai putut gusta nici o picătură de vin Știrbey !”
Vinerea Mare – Iancu Brezeanu, în chip de Iisus, se află răstignit (dar nu pe cruce, ci pe butoiul cu vin) între cei doi tâlhari (damblagii) iar Kneazul Moruzzi, în rolul sutașului roman, îi întinde lui Iancu… nu buretele îmbibat cu oțet, ci o sticlă cu vin Știrbey pentru buretele din gât.
„… Restignitu’l-au pe el între doi damblagii. Și fiindu’i sete năpraznică, Kneazul carele sta de pază, mai milos decât ostașii din antichitate, întinsu’i-a cu lancea o sticluță de vinișor Știrbey și turnatu’i-a peste buretele din gât. Iar martirul a strigat, îndreptându’și privirea către (pivni) Cer: «Main her, main her, treacă dela tine încă o sticlă !»
… Peste câteva clipe, era mortadella.”
Iancu Brătescu trecând în Vinerea Mare pe sub masă… dar nu la biserică.
„- Aoleo, nea Iancule, rău ai ajuns !
– Da’ce eu’s păgân ca tine, damblagiule ! Ai uitat că azi e Vinerea Paștilor, când tot creștinul trece pe subt masă ?”
1 mai – parodierea zilei de „Întâi Mai muncitoresc” – avem „Întâi Mai burghez”. Demonstrația este deschisă de Iancu Brezeanu, care poartă o pancartă (pe care scrie: „Noi vrem 8 ore de băutură”) și este încheiată de Kneazul Moruzzi, în brațe cu o damigeană plină cu Vin Știrbey.
„O manifestație ostilă… apei”
20 iulie – Sfântul Ilie – fulgerele Sfântului Ilie
„Chiar Sf. Ilie s’a modernizat: azi el nu mai trăznește pe oameni decât cu deliciosul vin Știrbey.”
24 decembrie – Ajunul Crăciunului. Kneazul Moruzzi, pe post de Moș Crăciun, vine la Iancu Brezeanu cu daruri (sticle cu vin Știrbey).
„- Nene Kneazule, și dumneata faci pe Moș Crăciun ? Mie ce dar mi-ai adus ?
– Tu nu vezi, Iancule: darul beției !”
31 decembrie – Revelionul. Kneazul Moruzzi alimentează cu… nu cu lemne, ci cu sticle cu Vin Știrbey soba, care, de fapt, este capul lui Iancu Brezeanu.
„- Ce faci acolo, Mitică ?
– Aibi puțintică răbdare, să mai vâr nițele lemne, că al dracului mai trage soba-asta.”
Un alt moment îl reprezintă războiul româno-bulgar și Cucerirea Cadrilaterului (în anul 1913) de către Regatul României. Iancu Brezeanu se adresează lui Iancu Brătescu, făcând un joc de cuvinte între regiunea Dobrogeană Cadrilater și cadrilater – regiune cuprinsă între patru laturi, pe care sunt cetăți întărite.
„- Vezi tu, mă damblagiule ? Sticlele astea patru suntără Cadrilateru și eu am să le cuceresc, fiindcă sunt… tun !”
Sau joc de cuvinte: trombeți – trompeți.
„Suntem pozitiv informați că cei doi Iancu au făcut cunoscut statului-major că, în caz de războiu, se vor înrola în cavalerie ca trombeți.”
Alt joc de cuvinte:
„- Ce’i cu tine, Oscărică ?
– Mă dor dinții, Iencuțule mamă: tare mie frică să nu rămâi știrb.
– Păi nu fi sec, fă și tu ca mine: ca să nu știrbești, Știrbeyște-ți măselele până s’or întări !”
„Dacă Dumnezeu ar ploua cu vin Știrbey…
… iată ce fel de umbrele ar fi la modă.”
Urmează o reclamă din care ar fi putut să se inspire și să ridice un monument un (fost) actor de pe scena noastră politică: un monument dedicat whisky-ului, marca… 🙂
„Glorificarea lui Nea Iancu
Proect de fântână monumentală ce va fi așezată în piața Teatrului Național.”
„Nea Iancu… à deux tableux”
Desenul din partea stângă: „După ce a băut un păhărel la cârciuma din colț.”
Desenul din partea dreaptă: „După ce a făcut un chef monstru cu vin Știrbey.”
În încheiere, fotografia lui Iancu Brezeanu, pentru a vă da cu părerea dacă seamănă cu reprezentările din caricaturi / reclame sau nu. Cât despre Vinurile Știrbey actuale, oricum nu mai pot fi cele de acum o sută și ceva de ani 🙂
Recent Comments