
De ce ne plac degustările de vin de la „Private Wine” ?
Au trecut aproape 6 ani de când participăm la degustările de vin de la „Private Wine”. Practic, putem spune, de când s-a deschis acest magazin specializat în vinuri.
Și au trecut și mai mulți ani de când participăm la degustări de vin.
Dar, dintre toate degustările la care am luat parte, cel mai mult ne plac cele de la „Private Wine”. Oare de ce ?
În primul rând, spațiul. Deși cât se poate de mic, nu este deranjant. Nu este impersonal, ci îți creează un sentiment de intimitate, în care îți poți împărtăși impresiile degustării cu toți ceilalți participanți. Un spațiu prin care te poți plimba și socializa cu oricine dorești.
La „Private Wine” i-am putut întâlni pe unii dintre cei mai buni vinificatori din România (și îi vom înșira în ordine alfabetică, pentru a nu exista suspiciuni): Mihai Baniță, Oliver Bauer, Liviu Grigorică, Gabi Lăcureanu, Răzvan Macici, Laurent Pfeffer, micuțul Marco Feltrin etc. etc. etc.
Marco Feltrin
Tot aici l-am întâlnit adeseori și pe simpaticul Istvan Pentek, care le explica încruntat novicilor că: „producătorul a făcut picior la pahar ca să ții paharul de picior, nu de cupă, ca să încălzești vinul…”; iar toți cei în culpă se uitau jenați în jur și apucau paharul cum scrie în cărțile de specialitate.
Istvan Pentek – în prim-plan
În acest magazin am văzut pentru prima oară o sabrare. Inițial cu cuțitul, apoi cu moneda, cu paharul, cu cardul, cu telefonul mobil etc. etc. etc.
Am participat la nenumărate degustările în „orb”, degustări la care fiecare participant își spunea părerea despre vinul turnat din sticle introduse în pungi negre și la sfârșit afla dacă vinul / vinurile despre care afirmau, înainte de degusare, că le place / plac corespund cu alegerile pe care le-au făcut pe „nevăzute”, doar pe gustate.
Au fost degustări tematice: spumante, Pinot noir, Fetească neagră, Cabernet sauvignon, Brunello, vinuri moldovenești etc.
Am participat la prima degustare on-line, pe skipe.
Au fost degustări de sticle Magnum (mă rog, conținutul sticlelor magnum)…
și asocieri nemaipomenite (dar extraordinare) vin-mâncare
Am mâncat carne de vită făcută pe placă de sare, care ațâța cu mirosul ei o întreagă stradă.
Doctul Bogdan Dumitrescu oficiind la masa templului gourmet-ilor
L-am ascultat cu încântare pe Marian Timofti, președintele „Organizației Somelierilor din România”,
Marian Timofti
și am urmărit finețea expunerilor lui Ștefan Timofti.
Ștefan Timofti (în dreapta)
Au fost degustări de ulei de măsline,
Horia Hasnaș explicând, pe baza uleiurilor de măsline grecești, caracteristicile uleiurilor de măsline… italienești.
asocieri vin-ciocolată – cu Răzvan Avram –,
asocieri vin-trufe (cu Radu Rughiniș și Giovani Cinquepalmi),
asocieri vodkă și caviar,
… stridii, caviar și spumante
Ne-am delectat cu degustări de tării: țuică, palincă, whisky, bourbon, rom (Robert Marshall – pe care l-am și avut profesor la cursul de whisky de la Private Wine).
Chestiile galbene cu capul maro sunt (adică au fost) mămăligă pe băț, trasă (doar capul) în ciocolată – ați mâncat vreodată așa ceva ? Cu bourbon au fost fost delicioase !
Am participat la „degustare de pahare”
„Este greu de explicat cum se transformă vinul când îl servești din paharul nepotrivit, iar cel mai nepotrivit este „omniprezentul” pahar, tulip sau copită de măgar ! Oricât de bun, de expresiv ar fi vinul, în acest pahar devine poșircă. Și nu e doar un joc de cuvinte. Pentru că după ce vinul revine în paharul lui special, renaște miraculos. Dar lucrurile astea trebuiesc trăite pentru ca nu poți fi suficient de convingător când le povestești.”
Am fost invitați la o degustare de… femei… scuzați, nu țineți cont de ce am scris anterior, a fost, de fapt, o degustare specială, denumită: „Vinuri, oameni și… femei sau războiul senzorial al sexelor” – fără fotografie explicativă ! Iar noi doi am intrat la categoria „oameni” !!!
Am făcut și „Arheologie” enologică – și, ca să îl cităm pe Mihai Nicolici, după degustare: „Din toată această experiență , cumpărătorii de vin, în special pentru cadouri, trebuie să tragă concluzia că e riscant să cumperi un vin „vechi” pentru un prieten. Dacă vrea să îl beți împreună ?”
Deși unii „puriști” poate ne vor blama, dar am fost și la degustare de… șpriț…
Am participat și la „muzică și vin” – dar nu la ceea ce credeți despre o astfel de degustare, așa că îi dăm din nou cuvântul lui Mihai Nicolici:
„Vinul și muzica, ambele sunt purtătoare de emoții, ambele creează o atracție viscerală puternică și ambele sunt, până la urmă, artă. Atunci, cu siguranță există o legătură între ele ! Noi vă vom prezenta uimitoarele asocieri între vinuri și muzică. Dar nu din punct de vedere afectiv, ci aromatic și gustativ. De câte ori nu am descoperit o experiență minunată într-o sticlă de vin, ca apoi să nu o mai regăsim. Și câteodată ne întrebăm dacă experiența extraordinară este numai în sticlă. Noi credem că plăcerea vinului este completată inclusiv de atmosfera sonoră din jurul său…”
Au fost organizate și degustări de cafea „marghiloman” – cafea fiartă în rom sau în vinars (și cu adaos de Vasile Ghimpu) .
Au avut loc spectacole de teatru, al căror subiect era legat de natura degustării – cu junii actori de la „Cuibul artiștilor”
Și, pe lângă acestea, „Muzică și vin”
„Și pentru că toate acestea / Trebuiau să poarte un nume, / Un singur nume, / Li s-a spus…” Mihai NICOLICI (mă rog, în cazul nostru este un singur nume și un singur prenume – dar așa este poezia lui Mihai Sorescu din care am citat )
Mihai Nicolici
P.S.: Acest articol nu este reclamă mascată, fiindcă nu am primit nici un ban pentru el !!!
Recent Comments