Bule, „Thesaur”-e și războaiele paharelor la Casa de vinuri „Vin la Oana”

Autori: Cristian CETĂȚEANU / Florin CETĂȚEANU

Luna decembrie este o lună care debordează de bucurie și de veselie și oare ce vin se potrivește cel mai bine cu acest sentiment de sărbătoare? Desigur că spumantul. Așa că, într-o seară de la începutul lui decembrie ne-am adunat, mai mulți iubitori ai vinului de calitate din București și din Ploiești, la Casa de vinuri „Vin la Oana”, pentru a ne bucura de spumantele Podgoriei Silvania și de vinurile liniștite de la Crama Thesaurus Wines.

Cei care aveau să ne ghideze prin fascinantele taine ale vinurilor serii au fost simpatica amfitrioană Oana MUNTEANU și Horia HASNAȘ (Foto 1), proaspăt întors de la Campionatul Mondial de Degustare a Vinului în Orb, competiție ce a avut loc în Franța și unde s-a clasat, alături de echipa României, pe un merituos loc 11 din 27 de țări participante, surclasând națiuni cu tradiție îndelungată în domeniul enologiei, ca: Italia, Portugalia, Spania, Ungaria etc.

Foto 1 – Artizanii unei seri de excepție: Sorin Trandafirescu, Oana Munteanu și Horia Hasnaș

Degustarea a debutat cu două spumante din gama PREMIUM LUX a Podgoriei Silvania: Brut natur și Sec, spumante obținute prin metoda tradițională, care ne-au delectat cu finețea perlajului lor.

Foto 2 – Silvania PREMIUM LUX – Sec

A urmat o degustare comparativă de Sauvignon Blanc Single Wineyard (anii 2018 și 2017) de la Crama Thesaurus și am remarcat potențialul de învechire al acestor vinuri. Desigur, fiecare dintre cele 2 vinuri / cei 2 ani a avut susținătorii săi.

Poeta Emilia DRAGOMIR ne-a recitat câteva poezii, din care am reținut o strofă dedicată vinurilor Cramei Thesaurus („Rodul pasiunii”):

„Thesaurus Amadoc,

Ești licoarea mea de foc!

Thesaurus Reserve,

Nu am cum să nu observ

Cum intensa ta culoare

E mereu triumfătoare!

În Thesaurus Amurg

Răsăritul stă ascuns!”

Apoi, am trecut la o altă gamă de vinuri: AMADOC – Riesling Italian 2018 și Pinot Noir 2017, pentru a ajunge la maiestuosul RESERVE – Shiraz-Cabernet Sauvignon-Merlot 2016, vinuri care s-au asociat perfect cu excelentele „finger food”-uri (am ales special acest termen de „multinațională”, ca să nu se creadă că noi nu cunoaștem limbi străine) puse pe masă.

Foto 3 – Asocieri culinare

Momentul de cultură „bahică” a fost susținut de Cristian CETĂȚEANU. La ultima ediție a „Poveștilor cu vinuri” de la Ploiești, Paul FULEA a amintit de cartea „Războaiele vinului” scrisă de Mike VESETH. Drept urmare, la această ediție, Cristi a vorbit despre prima parte a „războaielor paharelor”, războaie care continuă să se desfășoare chiar și în zilele noastre – veți afla ce și cum în următoarea seară a „Poveștilor cu vinuri”, din ianuarie 2020.

Foto 4 – Cristi Cetățeanu, în plină campanie a „războaielor paharelor”

Monologul despre primul război al paharelor îl prezentăm în întregime mai jos (ar fi vrut Cristi să scrie el textul – „De la țoiul de țuică la balonul de coniac” –, dar i-a luat-o înainte Păstorel TEODOREANU, cu vreo 76 de ani.

„Dintr-un dinte găsit întâmplător, Cuvier a reconstituit mamutul.

Din două deosebite forme de pahar vom încerca la rându-ne să reconstituim două tipuri de producători și consumatori de băuturi spirtoase, situați pe două puncte diferite ale continentului: țuicarul nostru și podgoreanul din regiunea Cognac.

Cu timpul, alambicarul din Charente s-a dovedit a fi un om de soi. Țuicarul se încăpățânează să rămâie un om de țoi.

Căci, dacă ab initio1 țoiul reprezintă un progres, astăzi e un capitis deminutio2.

Să nu anticipăm însă !

Știm cu toții ce e un țoi, așa că nu mai e nevoie să-l descriem și, cu atât mai puțin, să-l desenăm. Acela ce-și închipuie că acest original recipient e rezultatul unei fantezii gratuite se înșală. Ca orice născocire omenească, el s-a născut din necesitate. Înainte de-a fi un pahar original, el a fost un obiect practic. Nu mi-am dat seamă de scopul în care a fost creat decât cetind excelenta Historie du Cognac a domnului Robert Delamain. În Evul Mediu și chiar mai târziu, ne lămurește domnia-sa, pe când distilarea era treabă de alchimist, ținând de-a dreptul de vrăjitorie, alcoolul picurat din alambic făcea, ca să evităm expresia vulgară, miros netrebnic. În credința celor vechi, alcoolul provenit dintr-un vin (brandy și, pe românește, vinars sau rachiu) sporea puterea omului, prelungindu-i viața, de unde și numele de eau-de-vie. Era privit ca o doctorie și ingurgitat ca atare.

– Prin urmare, ca să nu-i miroase, a scornit țuicarul nostru țoiul.

– Precum ați spus.

– Șmecher românul, și în cazul de față ingenios.

– Francezul dădea răchia peste cap, ținându-se cu mâinile de nas.

– Românul, cum văzurăți !

– Aferim !

Aferim, aferim, dar, dacă francezul s-a ținut de nas câteva secole, e că atenția lui s-a îndreptat mai întâi asupra conținutului și numai în urmă asupra conținătorului. Din progres în progres și din perfecționare în perfecționare, după niscaiva veacuri de strădanie, a ajuns să transforme cel mai mare cusur al acestei băuturi fără egal, în prima ei calitate.

Netrebnicul miros a devenit mireasmă și ardenta licoare fine champagne. Ajuns aici, înlăturarea mirosului nemaipunându-se, el s-a aplicat să-l adune, născocind paharul de degustare (o minune) și balonul (votez contra !).

Noi, tot cu țoiul !

E timpul să medităm puțin asupra faptului.”

__________________________

1  De la început (lat.)

2  Formulă din dreptul roman prin care un cetățean era degradat din drepturile civice.

__________________________

Au urmat spumantele PREMIUM LUX Demisec și Dulce de la Silvania și, într-un final apoteotic, Horia HASNAȘ a lansat la Ploiești cartea scrisă cu mâna domniei sale (sau cu tastele calculatorului ?),  „Oamenii vinului” – carte în care, spre marea noastră părere de rău, nu ne-am regăsit numele .

Foto 4 – Lansarea la Ploiești a cărții „Oamenii vinului”

Și totul a culminat, bineînțeles, cu multitudinea de dedicații și autografe date de Horia pe rodul muncii sale.

Lasati un raspuns

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>