Autori: Cristian CETĂȚEANU / Florin CETĂȚEANU
Una dintre cugetările scriitorului Anatole France (Jacques Anatole François Thibault – 1844-1924) este:
„Un căpșor drăguț? Asta e la fel cu a judeca vinul după dopul sticlei.”1]
Dacă ar fi spus, de exemplu „Un căpșor drăguț? Asta e la fel cu a judeca caracterul lui Filip al IV-lea cel Frumos după capul acestuia”, am fi fost de acord.
Foto 1 – Filip al IV-lea cel Frumos (1268-1314)
Dar una este relația dintre caracterul lui Filip al IV-lea cel Frumos (rege al Franței și al Navarrei) și „capul drăguț” al acestuia și cu totul alta este relația dintre vin și dopul sticlei de vin. Deși avea capul frumos, caracterul lui Filip al IV-lea cel Frumos era infect – printre altele, a exterminat Ordinul Cavalerilor templieri. Atâta „l-a dus” „căpșorul lui drăguț” pentru a scăpa de datoriile imense pe care le avea față de templieri.
În cazul vinului și al dopului sticlei de vin, deși era francez (și se presupune că tot francezul se pricepe la vin), Anatole France a greșit fundamental. Și vom explica de ce.
– Dacă o sticlă cu vin are dop din plută, ne gândim că acest vin ar putea fi învechit (dar nu este obligatoriu).
– Dacă sticla cu vin are dop din material sintetic, nu ne gândim că vom găsi în interiorul ei un vin mare, care poate fi învechit.
Și nu ne oprim aici. După ce am scos capișonul și dopul sticlei cu vin, primul lucru pe care îl facem (sau ar trebui să îl facem în cazul în care dopul este din plută) este să mirosim dopul. Acesta ne va spune dacă are defect de dop (TCA –2, 4, 6 trichloroanisol) sau nu. Deci vinul poate fi judecat și după mirosul dopului – dacă este depreciat sau nu.
De asemenea, și aspectul dopului ne poate da informații asupra vinului din sticlă. Dacă după ce am scos dopul văd urme umede / înnegrite de-a lungul întregului dop (pe verticală), ne așteptăm ca vinul să fie depreciat, oxidat, deoarece aerul a ajuns la vin.
Foto 2 – Dop „străpuns” de vin
În concluzie, vinul se poate judeca (între anumite limite) și după dopul sticlei iar Anatole France s-a înșelat în această privință.
Bibliografie:
1] Enciclopedia Înțelepciunii – Editura ROOSSA BOOKS, 2013 – pag. 612
Surse fotografii:
Foto copertă: https://www.artechwine.ro/blog/utile/262-dopul-filetat-la-sticlele-de-vin.html
Recent Comments